top of page

WIE BEINVLOED JOUW GEVOEL?


Wij zijn de enige schepselen op aarde die het functioneren van hun lichaam met hun gedachten en gevoelens kunnen beïnvloeden.

Deepak Chopra


Ken je dat, er gebeurt iets en je krijgt er buikpijn van, of misschien wel hoofdpijn en het lijkt wel alsof in één keer al je energie is weggelopen.


Er kunnen gedachten bij je opkomen zoals:

· dit niet had mogen gebeuren

· Ze hadden dit niet zo mogen doen

· Ik doe het niet goed.


Wij denken vaak dat de emoties die we ervaren komen door een gebeurtenis.

Albert Ellis, de grondlegger van de RET methode (rationeel emotieve therapie), ontdekte dat het niet de gebeurtenis is die onze emoties overhoop gooit of ons gedrag bepaalt, maar dat het de gedachten zijn die we over de gebeurtenis hebben, die er voor zorgen dat we emoties ervaren.

Het zijn ook gedachten die we hebben over de situatie die onze manier van reageren bepalen.

Dat betekent dus dat hoe wij een situatie ervaren, voornamelijk komt door hoe wij de situatie beoordelen.


GOED NIEUWS!


Dat betekent dat we zelf veel invloed hebben op hoe we ons kunnen voelen. Wanneer we niet de acties of woorden van een ander verantwoordelijk maken voor onze emoties, maar inzien dat het vaak onze eigen gedachten zijn die er een verhaal van maken. De verantwoordelijkheid voor je gevoelens ligt dus bij jezelf.


Het hebben van gevoelens is heel waardevol en essentieel. Wanneer er een nare gebeurtenis plaatsvindt, of we hebben te maken met het verlies van een dierbare, kan het juist heel productief zijn gevoelens van verdriet of rauw te ervaren. Ze helpen dan om met de situatie om te gaan.


Er zijn echter ook niet-productieve gevoelens, zoals razernij, paniek en zelfveroordeling. Zij ondermijnen ons en ze leiden niet naar betere resultaten.

Sinds ik me hiervan bewust ben, is mijn stemming veel minder afhankelijk van mijn omgeving.


Ga maar na wat er met je gebeurt, en wat je voelt als iemand kritiek (feedback) op je heeft of zegt dat je een fout hebt gemaakt.

Ik neem dit voorbeeld omdat ik in het verleden best gevoelig was voor het krijgen van kritiek en ik vermoed vele mensen met mij. Ik voelde dan dat mijn spieren zich spanden, mijn ademhaling oppervlakkiger werd en ik me rot ging voelen.


De gedachten die dan opkwamen waren; dit is heel erg, ik had het niet verkeerd mogen doen. Het voelde als falen en ik schaamde me daarvoor. Vervolgens kon het gebeuren dat die gedachten nog een paar keer herhaald werden.

Hierdoor blijf je dit vervelende gevoel van falen bij jezelf herhalen, wat veel energie kost.

Je gedachten krijgen op deze manier macht over je. Ze kunnen er voor zorgen dat je je als persoon minder gaat voelen. Terwijl je gedachten hierover misschien helemaal niet kloppen met de werkelijkheid.


Tegenwoordig ga ik hier anders mee om. Zijn die gedachten er dan niet meer? Jawel hoor die kunnen zich er nog best wel met dingen bemoeien. Ik onderzoek ze nu alleen meer en ik kan er met meer vriendelijkheid naar kijken.


Of ik laat mijn gedachten even voor wat ze zijn en ik ga naar mijn gevoel en voel in mijn lichaam wat daar gebeurt. Dan adem ik naar dat gevoel en blijf ik bij het gevoel aanwezig. Zonder oordeel onderzoek ik wat deze woorden, gedachten of deze gebeurtenis bij mij teweeg brengt. Blijkbaar raken ze iets en is daar nog werk aan de winkel voor mij.


Is er bij jou ook nog werk aan de winkel en wil je hier stappen in maken? je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek. In dit gesprek kan ik je vertellen wat mijn manier van werken is en kunnen we samen kijken of ik de juiste persoon ben om jou te begeleiden.


Warme groet,

Berrina


63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page