top of page

In angst wordt de mens zich bewust van zijn vrijheid

Bijgewerkt op: 13 nov. 2020

In de angst wordt de mens zich bewust van zijn vrijheid

Jean-Paul Sartre

Hallo mooi mens,


Hoe gaat het met je in deze gekke tijd waarin we geconfronteerd worden met situaties en regels waar we nog nooit mee te maken hebben gehad? En hoe is het met de spanning of ontspanning van je lichaam?


Ik merk bij mezelf dat er het laatste half jaar best veel gebeurt bij me. Het laat me niet onberoerd wat er in de wereld gebeurt op dit moment en dat voel ik terug in mijn spierspanning. Ook wil mijn hoofd zich er best mee bemoeien. Die heeft er heel wat van gevonden en zich best zorgen gemaakt en dat kan hij nog soms doen. Hoe is dat bij jou?


Het is een gekke tijd waarin we worden gevoed met angst; angst voor een virus, angst om besmet en te ziek te worden, angst om een ander te besmetten, angst voor de dood, angst misschien wel voor het behoud van je baan, angst voor elkaar, angst om wat er gebeurt in de wereld, angst voor de maatregelen, angst om onze democratie kwijt te raken, angst om je status kwijt te raken.


Ieder mens heeft zijn eigen basisangsten die geraakt worden in bepaalde situaties. We zien onze angsten soms pas als we uit de situatie zijn.

Angst ontstaat als we ons in ons overleven bedreigd voelen. Dit zit heel diep in onszelf verankerd.


Veel angsten zijn gebaseerd op de angst voor de dood en om buitengesloten te worden en er niet meer bij te horen. In de tijd van onze voorvaderen betekende dat immers onze dood.

Maar ook als baby heb je hulp nodig van ouders/opvoeders om te kunnen overleven en zal je er alles aan doen om niet buitengesloten te worden. Zoals je eigen behoeften en belangen opzij zetten om maar lief of oké gevonden te worden.


Wat doet angst met ons?

  • Vergroot de alertheid

  • Spant de spieren

  • Meer behoefte aan controle, dus minder goed los kunnen laten

  • Minder goed kunnen slapen

  • Verzwakt het immuunsysteem

  • Meer piekeren

  • Sneller emotioneel uit balans


Angst zorgt ervoor dat we ons niet veilig voelen en dat niet veilig voelen is wel een heel akelig gevoel. En omdat dit zo rot voelt, willen we het liever niet voelen, met als gevolg dat we onze energie uit ons lichaam terug trekken en meer in ons hoofd gaan zitten. Onze gedachten maken overuren en komen meestal niet met hele geruststellende ideeën. Ze zullen vaak eerder onze angsten voeden.


Veiligheid kunnen we ervaren als we juist goed stevig in ons lichaam aanwezig zijn. Als de basis in orde is. Deze basis zit onderin ons lichaam bij ons stuitbeen en ons bekken. Dat is ons fundament. Als we in deze basis worden geraakt door ziekte, geen vertrouwen, gebrek aan geld, of geen goede woonplek, ligt angst op de loer.


En waar angst is wordt het overlevingsmechanisme geactiveerd. De behoefte om te vechten, vluchten of te verstijven. Bijna alle energie gaat daar heen en er is minder energie over voor andere processen in ons lichaam. Daardoor verzwakt ook het immuunsysteem, en die hebben we juist hard nodig.


Iedereen heeft op wat voor manier dan ook in zijn leven ervaringen gehad waarin angst een rol speelde mee gemaakt. Wat gebeurt er als er nu vanuit de buitenwereld de hele tijd angstboodschappen worden verspreid. Dan raakt dat in ons systeem iets. Wat er geraakt wordt hangt af van wat jou lastige ervaringen zijn geweest in het leven.


Wat bij alle angsten de overeenkomst is, is dat je je minder veilig gaan voelen. Dit heeft invloed op je zelfvertrouwen en hoe je het contact met jezelf ervaart. En dat contact met jezelf heb je nodig om goed voor jezelf te zorgen. Om je grenzen te voelen, om te voelen waar je behoefte aan hebt. Om jezelf gerust te stellen als dat nodig is. En zeker nu is dat van groot belang.


Deze angst die nu heerst is angst voor iets in de toekomst en resoneert mee op ervaringen uit het verleden. Beide gebeuren ze niet nu. In het nu aanwezig zijn vind ik zelf heel prettig, om met alle onrust en eventuele angstige gevoelens om te gaan.


Dit kan heel eenvoudig door je bewust te worden van je lichaam. Je voeten te voelen en ze aandacht te geven. Ze aan te raken. En zo je hele lichaam stapje voor stapje te ervaren. Wees je ook bewust van je ademhaling. Volg je ademhaling. Adem rustig 4 tellen in, wacht even, en adem dan zes tellen uit, en wacht weer even voordat je inademt. Herhaal dit een paar keer en er komt meer rust in je lichaam.


En weet dat je altijd een keuze hebt. kies je voor wat er van buitenaf op je afkomt en je hierdoor te laten verzwakken, of kies je ervoor om goed voor jezelf te zorgen en jezelf dat te geven wat je nodig hebt. En daar zit de vrijheid. Jij hebt de vrijheid om ermee om te gaan zoals jij wilt. Ze zeggen wel eens, je bent wat je eet. Waar wil je je mee voeden, met angst of liever met andere energieën?


Ik zeg niet dat dat altijd makkelijk is, ik vind dat ook niet altijd makkelijk. Zoals ik al eerder schreef kan ik me ook best zorgen maken. Ik kan dan het gevoel hebben dat ik in een orkaan mee word gesleurd. Dan word ik onrustig en neemt mijn hoofd het over. Dan ben ik niet meer bij mijn gevoelens. Op het moment dat ik dit opmerk, kan ik kiezen. Laat ik me mee sleuren of ga ik weer terug naar mijn binnen. En maak ik weer contact met het gevoel van rust of vrede en kijk ik vanuit dat gevoel weer de wereld in.


Is de angst of onrust te groot dan kan het waardevol zijn om te onderzoeken wat aan deze gevoelens ten grondslag ligt, en om dat te transformeren.


Voor nu wens ik iedereen veel liefdevolle compassievolle aandacht voor zichzelf en elkaar.


Berrina


118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page