top of page
Luie ochtend

Burn-out Tiel

We hebben twee soorten stress, acute stress en chronische stress. Vooral chronische stress is funest, omdat de stress cyclus niet wordt afgesloten en de ontspanning niet terug keert. Je kan het vergelijken met een rookmelder die alsmaar alarm blijft slaan. Hij blijft aangeven dat er gevaar is. Bij de rookmelder zal de batterij hierdoor snel leeglopen. Eigenlijk is dat bij mensen niet veel anders, onze batterij loopt ook leeg. Dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. Een burn-out kan een grote diversiteit aan klachten geven waaronder angsten, tot paniekaanvallen aan toe, depressie en soms PTSS. Bij mij in Tiel kan ik je helpen met je burn-out klachten.

 

Langdurige stress, meerdere stressvolle ervaringen achter elkaar, of een flinke emotionele ervaring, waarbij het niet goed lukt om die te verwerken, zorgen ervoor dat we in de overleefstand gaan. Waardoor alles erop is gericht om zo lang mogelijk vol te houden. Hierdoor worden alle functies die niet met overleven te maken hebben op een laag pitje gezet of uitgeschakeld, zo ook de spijsvertering. Voedingsstoffen worden minder goed opgenomen terwijl de stresshormonen zelfs extra voedingsstoffen vragen. Het gevolg  hiervan is dat de gelukshormonen, neurotransmitters afnemen. De hele hormoonhuishouding wordt ontregeld met alle gevolgen van dien.

 

Klachten die hieruit voort kunnen komen zijn, 

 • angsten,

 • je uitgeput voelen,

 • paniek gevoelens,

 • irritatie,

 • concentratieproblemen, 

 • niet meer helder kunnen denken,

 • ADHD klachten,

 • slaapproblemen,

 • stemmingswisselingen,

 • gebrek aan zelfvertrouwen,

 • verslavingsgevoelig zijn en nog veel meer.

De behandeling van een burn-out in Tiel bij mij

De stress kunnen we verminderen door met de stressbronnen aan de gang te gaan, eventuele tekorten kunnen aan gevuld worden en door te onderzoeken waar jouw gevoelige punt ligt. Misschien wel iets uit het rijtje hieronder? Via effectieve methoden kunnen zo jouw stress verminderen en zorgen ik er voor dat jij weer kan omgaan met de stress van het leven.

Hoog gevoelige mensen die stress ervaren, hebben meer kans op het krijgen van een burn-out. Prikkels komen meer binnen wat een overprikkeling als gevolg kan hebben. Hierdoor wordt een kwaliteit een valkuil.

 • Doorzettingsvermogen vervormd tot dwang/moeten

 • verantwoordelijkheidsgevoel wordt verantwoordelijk voor alles en iedereen

 • betrokkenheid en verbondenheid wordt meelijden i.p.v meeleven

 • perfectionisme, verandert in het gevoel hebben dat helemaal niks meer goed gaat. Een gevoel van falen

 • gevoelig/ sensitief, wordt overgevoelig, waardoor je kan cirkelen door allemaal emoties, hetgeen nog meer overprikkeling geeft.

Burn-out.jpg

Burn-out preventie

Veel stress zorgt er voor dat je minder opmerkzaam wordt, waardoor de meeste mensen niet door hebben dat ze richting een burn-out gaan. Mensen die een burn-out krijgen zijn vaak zeer betrokken perfectionistische doorzetters die zich verantwoordelijk voelen voor het geheel, te weinig waardering of erkenning hebben gekregen en teveel letten op wat er niet goed gaat.

Is er veel gebeurd in je omgeving? Voel je dat je spieren gespannen blijven, je minder helder wordt, slechter gaat slapen, hartkloppingen krijgt, of misschien wel meer hoofdpijn krijgt door spanning, rust je niet meer goed uit na een nacht slapen?

Dat kunnen allemaal symptomen zijn van teveel stress. Je lichaam probeert je wat te vertellen.

De rookmelder (de amygdala) waarschuwt je. Door hier op tijd naar te luisteren kan een burn-out voorkomen worden, waardoor je veel sneller weer kan genieten van het leven. Jouw leven!

Gelukshormonentest

Een mooie manier om te testen hoe het met de gelukshormonen en jouw stress gesteld staat, is door het doen van de gelukshormonentest. Met de knop hieronder kom je rechtstreeks bij deze test die op de site van Stressologie staat. Door mijn naam in te vullen bij het keuzebalkje, krijg ik de totaaluitslag en krijg je meer inzicht in de balans of disbalans van de neurotransmitters, dopamine, acetylcholine, gaba en serotonine en de verstoringen die deze disbalans geeft. Ik kan je dan vrijblijvend terugkoppelen wat ik hieruit aflees. Deze test is afgeleid van de Braveman test. Woon je in de omgeving van Tiel en heb je last van burn-out klachten, neem dan contact op.

bottom of page