top of page
pexels-pixabay-247851 (1).jpg

EMDR behandeling Tiel

EMDR is een integratie methode waar gewerkt wordt met oogbewegingen. Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

Door middel van oogbewegingen wordt de herinnering aan een ervaring en aan heftige emoties vager.

 

Ik heb dit zelf jaren geleden ondergaan toen ik rijangst had gekregen door een paar akelige ervaringen in het verkeer. Door EMDR te ondergaan werden deze ervaringen verwerkt en zorgde het ervoor dat ik niet meer angstig was in het verkeer. Ik kon aan die vervelende ervaringen terug denken als iets wat ooit gebeurd was. De gedachten eraan had geen invloed meer op me.

Waarbij kan EMDR helpen?

EMDR wordt veel gebruikt bij traumaverwerking.

Bij het woord trauma wordt meestal gedacht aan hele erge gebeurtenissen die in het leven kunnen plaatsvinden.

Denk hierbij aan een ongeluk, misbruik, ooggetuigen geweest zijn van een  heftige gebeurtenis. Maar  het wordt ook  ingezet bij het ervaren van heftige emoties en angsten, waarvan je de herkomst niet bewust weet.

Trauma is datgene wat ons zenuwstelsel niet heeft kunnen verwerken. Je herkent dat soort gebeurtenissen doordat je als je er aan terug denkt, je het nog heel levendig voor je ziet. 

pexels-kseniya-mazaeva-8233556.jpg

We zijn ons niet altijd bewust van onverwerkte trauma's. Iets wat je ervaren hebt als klein kind, weet je niet meer bewust, maar de gevolgen kunnen wel in het hier en nu tot uiting komen, in angsten, onzekerheden. verstorende emoties en onrust.

 

Wanneer een gebeurtenis niet verwerkt is kan je getriggerd worden of blijft de herinnering je geheugen binnen komen, of in je dromen verschijnen. Je hersenen proberen op deze manier om iets wat niet verwerkt is, alsnog te verwerken. Vaak zonder resultaat, omdat er vaak weer sterke emoties opgeroepen worden bij de herbeleving. Eigenlijk zijn dit soort dromen vooral een waarschuwing, er is nog werk aan de winkel. De oogbewegingen zorgen ervoor dat de gebeurtenis alsnog verwerkt kan worden, waardoor de rust weer terug komt.

Na  behandelingen met EMDR  kan je echt het gevoel hebben, dat er een last van je af is gevallen, waardoor je je weer vrijer en fijner kan voelen.

Ben je benieuwd hoe het werkt met die oogbewegingen? Kijk dan ook op de IEMT pagina , onderin heb ik geschreven hoe het mogelijk is dat oogbewegingen dit helende effect kunnen hebben.

bottom of page