top of page

KAN JE ZEKER WETEN DAT HET WAAR IS?

Bijgewerkt op: 18 nov. 2020

Allemaal verzinnen we scenario’s en raken er vervolgens tot diep in onze lichaamscellen van overtuigd dat ze waar zijn


Deepak Chopra

Pas vroeg iemand me of ik het niet eens was met wat ze geschreven had in een groepsapp. Ze vroeg dit omdat ik er niet op had gereageerd. Ik was verbaasd; Ik was het er zeker mee eens. Ik had er niet op gereageerd omdat ik dat niet van toegevoegde waarde vond. Zij dacht echter dat het door haar of door wat ze schreef kwam dat ik niet had gereageerd...


Zelf vond ik een tijd terug dat iemand kortaf op me reageerde. Het riep bij mij de vraag op of ik iets verkeerd had gedaan of gezegd. Mijn hoofd was al verschillende situaties aan het nagaan.


Ik ben het toch maar gaan navragen en wat bleek? Het had helemaal niets met mij te maken. Ze zat zelf niet lekker in haar vel.


Ons hoofd is er goed in om dingen te bedenken. En om iets wat gebeurt op onszelf te betrekken. Herkenbaar?


Waren wij in bovenstaande voorbeelden het gesprek niet aangegaan met elkaar, dan was de kans groot geweest dat we onze gedachten voor “waar” hadden aangenomen. En deze “waarheid” heeft dan weer invloed op het verdere contact.


Of misschien doe je bepaalde dingen niet, omdat je je er niet zo zeker in voelt, en een stemmetje in je hoofd zegt dat je het toch niet kan.

Het kan ook gebeuren dat je je niet zo lekker voelt en je graag even tijd voor jezelf wilt nemen. Bijvoorbeeld: Truus belt op en wilt graag je hulp. Je ziet het niet zitten maar het stemmetje in je hoofd verteld je dat je wel moet helpen en dat Truus je minder zal waarderen als je haar niet helpt.

Gedachten zijn niet altijd even opbouwend en vriendelijk voor ons.

Sommige van onze gedachten zijn door herhaling zo in ons systeem gaan zitten, tot in onze cellen, dat we deze gedachten of overtuigingen als uitgangspunt nemen.

We kunnen dan echt dingen denken als:

· Ze vinden dat ik het niet goed doe.

· Ik kan het toch niet dus ik begin er maar niet aan

· als ik voor mezelf kies vinden ze me niet meer leuk

· Ze zullen me wel dom vinden als ik ……….

· Ik ben niet goed genoeg/ niet leuk genoeg etc.

En zo zijn er nog een hele hoop van dit soort overtuigingen.

Als we deze overtuigingen zijn gaan geloven dan wordt deze overtuiging de bril waardoor je naar de wereld kijkt. Je zoekt min of meer onbewust naar bevestiging van deze gedachten en overtuigingen. Andere gedachten die hier niet mee overeen komen die zien we niet, die komen niet meer binnen.


En zo krijgen we de ervaringen en de bevestigingen van wat we denken. Zowel over onszelf als ook over situaties.


De gevolgen hiervan kunnen zijn:

· Onzekere gevoelens

· kritische stemmetjes in je hoofd die regelmatig actief zijn

· Angstige gevoelens

· Gespannen voelen van binnen

· twijfelen

Veel van onze overtuigen zijn begonnen toen we klein waren. We stonden erg open voor wat andere mensen zeiden, of wat ze deden. Hierdoor hebben we bepaalde conclusies over onszelf en het leven getrokken.


Dat waren de beginzaadjes die in ons hoofd gepland zijn. Deze zaadjes zijn nu uitgegroeid tot stevige struiken. Sommige struiken nemen meer ruimte in dan anderen, gevoed door voeding die ze in de vorm van aandacht krijgen.

Want wat aandacht krijgt groeit. Zo ook met onze overtuigingen. Hoe meer je ze bevestigd ziet voor jezelf hoe meer ze waar worden voor je. Maar komt die waarheid ook overeen met de werkelijkheid?

Als we ons bewust worden van onze gedachten, onze overtuigingen en ze onderzoeken en ze bij de oorsprong, daar waar het zaadje begon te wortelen opnieuw bekijken en begrijpen, komen we misschien wel tot de conclusie dat deze gedachten helemaal niet kloppen met de huidige situatie.


Je bent bovendien nu geen kind meer maar volwassen. Stel dat je iets niet kon toen je 7 jaar was, dan kan het heel goed zijn dat je dit nu prima kan door je ervaring en leeftijd. Als je dan vasthoud aan het beeld dat je het niet kan, dan kan dat nu nog veel invloed op je leven hebben.


Alle veranderingen beginnen met bewustzijn. Door de gedachten en of overtuigingen te onderzoeken en er licht op te laten schijnen, is er verandering mogelijk.


Byron Katy is bekent om de volgende vragen: 'Is het waar wat je denkt?" stel het antwoord is ja, volgt de vraag: "Kan je zeker weten dat het waar is?" En vervolgens de vraag" En wat doet het met je dat je dit geloofd?"


Ik nodig je uit om de komende tijd je gedachten wat vaker te observeren en te onderzoeken.

Wat voor invloed hebben ze op je?

En besef vooral dat je niet je gedachten bent. Je hebt gedachten en dat jij kan bepalen wat je met die gedachten doet.

Ik wens je een heldere kijk en opbouwende gedachten.

Berrina


60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page