top of page

Familieopstelling

Bij een opstelling kijk je vanuit systemisch perspectief, je focust je niet op het probleem, maar kijkt naar het grote geheel, waar het probleem een onderdeel van is. Een opstelling kan je gebruiken om verborgen krachten in relaties en situaties zichtbaar te maken.

 

Zichtbare problemen tussen mensen of in situaties zijn vaak een uiting van gevoelens of interacties tussen mensen die onderdrukt worden omdat ze niet wenselijk zijn, niet bewust gevoeld of toegelaten worden. Met als gevolg dat je ze niet altijd bewust bent. Door er in een opstelling naar te kijken geeft dat je inzicht waar je weer verder mee kunt.

In een opstelling breng je een vraagstuk in waar je mee worstelt of waar je helderheid in wilt krijgen. Dit kunnen diverse onderwerpen zijn zoals relaties met partner, familie of collega, maar ook een situatie waar je angst voor voelt of een situatie waarbij je in de stress schiet.

 

Samen met jou onderzoek ik waar het om draait en wat van belang is om op te stellen. Nadat de hulpvraag helder is, beginnen we met de opstelling. Er wordt altijd opgesteld vanuit jou in relatie tot de ander of de situatie.

 

Poppen en bijvoorbeeld edelstenen staan tijdens de opstelling representant voor de mensen of onderdelen in je leven waar jij mee worstelt of waar je een vraag over hebt. Door zelf te ervaren en te zien hoe jij je tot anderen of situaties in de opstelling verhoudt, krijg je een goed inzicht in jouw situatie. Door eventueel personen of posities te verplaatsen of helende zinnen te zeggen veranderen we energetisch de situatie. Hierdoor komen vastzittende of belemmerende situaties weer in beweging.

Opstellingen - Berrina van Veen
bottom of page